Programın amacı ve önemi

Harita ve Kadastro Programı, ülkenin gereksinim duyduğu her ölçekteki haritaların üretimini, araziye ilişkin projelerin etüt ve uygulamalarını gerçekleştiren bir meslek dalıdır. Üretilen haritalar mühendislik hizmetlerinin alt yapısını oluşturur. Kent ve imar planlaması, kent haritaları, imar planı uygulamaları, parselasyon planlaması, kadastro, topoğrafik haritalar vb. ile karayolu, demiryolu, sulama, tünel ve benzeri mühendislik projelerinin etütlerinde ve projelendirmede, bu projelerin araziye uygulanmasında yol, su, kanalizasyon gibi teknik hizmetlerin proje ve yapımlarında harita ve kadastro teknikerlerine yoğun ihtiyaç vardır. Harita ve Kadastro mesleğinin uğraşı alanı, teknolojiyi yakından takip ederek, elektronik ölçü aletleriyle araziden elde edilen bilgilerden, bilgisayar ortamında hesap ve çizim işi yapmak, son teknolojik gelişmelerden olan uydular aracılığı ile ölçüm yapabilen Konum Belirleme Aletlerini (GNSS) kullanmak gibi çalışmalardır.

 

Programın Hedefleri

Programımız güncel teknolojileri takip ederek, kamu kurumlarının ve özel sektörün taleplerine cevap verebilecek şekilde eğitim-öğretim veren, yetiştirdiği mezunlarını ülkenin ve insanlığın hizmetine sunan ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış saygın bir program olmaktır.

 

Programın Öğrenme Çıktıları

  1. Haritalar üzerinde bilgi okuma veya herhangi bir bilgiyi harita üzerine işaretleme yeteneğini kazanır.
  2. Arazide ve büroda çeşitli ölçme yöntemleri ile elde edilen verilerden yararlanarak, matematiksel ve trigonometrik formüller yardımıyla gerekli mesleki hesaplamaları yapar.
  3. Klasik ölçme tekniklerine ilave olarak fotogrametrik harita üretim süreçlerinde görev alır, üretilmiş harita üzerinde okuma ve yorumlama yapar.
  4. Haritası yapılacak arazide gerekli istikşaf çalışmalarını yaparak, çeşitli harita yapım tekniklerine uygun olarak gerekli ölçmeleri yapar, ölçülen detaylarda ilgili olan öznitelik bilgilerini toplar.
  5. Bireysel ve ekip çalışması disiplini kazanır. Kendine güven, ayakları üzerinde durabilme ve sorumluluk alma alışkanlıklarını kazanır.
  6. Yapılan ölçme ve hesaplamalardan yararlanarak, ölçme yöntemine uygun olarak, ölçülen arazinin hem elle hem de bilgisayar ortamında ‘’Büyük Ölçekli Harita ve Harita bilgilerini Üretim Yönetmeliği’’ ne göre haritasını çizer.
  7. Kadastro ve harita planlarında meydana gelen değişiklikleri takip eder, arazide meydana gelen değişiklikleri ölçerek plan ve belgeleri günceller, taşınmazla ilgili hukuki problemler varsa çözüme kavuşmasında katkıda bulunur.
  8. Kentsel gelişmeleri dikkate alarak, taşınmazlara ilşikin gerekli verileri toplar, analiz eder, değerlendirir ve yönetir.
  9. Arazi ve büro çalışmalarında günün gelişen teknolojilerinden faydalanma, yeniliklere uyum sağlama, yaşam boyu öğrenme ve bilgiye ulaşabilme bilincini kazanır.
  10. Proje hazırlama, yönetimi, uygulamalarını yapma sunabilme ve kendini ifade edebilme yeteneğini geliştirir.
  11. Haritacılıkla ilgili çalışma yapan kamu kurumları ve özel sektörün örgütsel yapıları hakkında bilgi sahibi olarak uyum sağlamada zorluk çekmez.
  12. Mesleki etik bilincine erişmiş bir birey olarak sosyal, kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulayabilme becerisini kazanır.

 

Programın Kariyer Olanakları

Harita ve Kadastro programı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Harita ve Kadastro program mezunları iş imkânları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
2- Arsa Ofisi
3- Bayındırlık Bakanlığı
4- Maliye Bakanlığı
5- Belediyelerin İmar, Fen İşleri, Altyapı birimleri
6- Diğer Bakanlıklar
7- DSİ (Devlet Su İşleri), ETİBANK
8- Elektrik İşleri Etüd İdaresi
9 – Harita ve inşaat sektöründe hizmet veren özel müteahhitlik büro ve şirketleri
10- İl Özel İdareleri
11- İller Bankası
12- İSKİ, İGDAŞ, İZGAZ,  BİT gibi kurum ve kuruluşlar
13- Köy Hizmetleri
14- TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi)
15- TKİ, TC Karayolları ve Devlet Demiryolları

 

DGS ile Geçiş Yapılabilecek bölümler

  • Çevre Mühendisliği.
  • Geomatik Mühendisliği.
  • Harita Mühendisliği.
  • Jeoloji Mühendisliği.
  • Orman Mühendisliği.
  • Şehir ve Bölge Planlama.
  • Tapu Kadastro.
  • Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği.

Bilgisayar Programcılığı Bologna Bilgi Paketi Sayfası

22 Temmuz 2024, Pazartesi 129 kez görüntülendi