Programın Amacı ve Önemi

Mesleki ve teknik eğitimin gerektirdiği standartlarda bilgi ve beceriye sahip, çağdaş, dinamik, sorumluluk sahibi, nitelikli ara elemanlar yetiştirmektir.

Programın Hedefleri

İş dünyasında yenilikçilik ve yaratıcılık davranışlarını sergileyebilmede şüphesiz en önemli üretim faktörü insan kaynaklarıdır. Seracılık programı çağın gereksinim duyduğu teknolojik koşullara uyum gösterebilen, alanında nitelikli insan kaynakları yetiştirebilmeyi hedeflemektedir. Programımız bu kapsamda mezunlarının, ulusal ve uluslararası platformda tercih edilebilen, iletişim becerisi yüksek, girişimci, yenilikçi ve ekip çalışmalarına yatkın olmalarını hedeflemektedir. Buna ilaveten önlisans eğitiminden sonra lisans eğitimine dikey geçiş yapabilecek kapasitede öğrenci yetiştirmek ve yetişen bu öğrencileri yüksek lisans ve hatta doktora seviyelerine hazır hale getirebilmek de programın hedefleri içerisinde yer almaktadır.

Öğrencilerin Programı Seçerken Sahip Olması Gereken Yetkinlikler

2021-2022 akademik yılında örgün öğretim olarak açılan Seracılık Programının 30 öğrenci kontenjanı bulunmaktadır.

Öğrencilerin lise mezunu olması gerekliliklerin yanı sıra yeni ÖSYM sınav yönetmeliğine göre 2023 YKS sistemine göre TYT puan türünden tercih yapan öğrenciler yerleşebilmektedir. Ayrıca öğrencilerin, analitik düşünme yeteneğine sahip olmaları, empati yapma, ekip çalışmaları yapabilme, girişimci bir ruha sahip olma, profesyonel olmaya aday, çok okuyan, düzenli ders çalışma ve mücadele ruhuna sahip, yenilik ve gelişmelere ayak uydurabilen, öğrenmekten zevk alan bir yapıya sahip olmaları eğitim sürecinde onlara büyük katkı sağlayacaktır.

Burs İmkanı

Seracılık Programımıza kesin kayıt yaptıran öğrencilerimize Sandıklı Belediyesi SANJET A.Ş.tarafından Eğitim-Öğretim Bursu verilmektedir.

Programın Öğrenme Çıktıları

  1. Serada üretim teknikleri ve yetiştiricilikle ilgili bilgileri kavrayabilme ve bu bilgileri serada uygulayabilme becerisine sahip olur.
  2. Serada kullanılan bitki tohumlarını, gübreleri, ilaçları, üretim ortamlarını, alet ve ekipmanları tanır.
  3. Sera bitkileriyle ilgili temel bilgilere (ekolojisi, fizyolojisi, botanik özellikleri) sahip olur.
  4. Sera bitkilerinde verimliliği etkileyen faktörleri açıklayabilir.
  5. Serada üretim ve yetiştiricilik için gerekli olan alet ve ekipmanları kullanabilme becerisine sahip olur.
  6. Sera toprağı ve üretim ortamlarının özelliklerini açıklayabilir.
  7. Sera bitkilerinin pazarlanması ve ekonomisi hakkında bilgi sahibi olur.
  8. Seracılıkla ilgili son gelişmeleri açıklayabilir ve takip edebilir.
  9. Sera bitkilerinde görülen hastalık ve zararlılar ile beslenme bozukluklarını tanır.
  10. Seraların sınıflandırılması ve kurulması, planlanması ve projelenmesi, ısıtılması ve soğutulması, sulama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olur, sera yapım malzemelerini tanır.
  11. Ekip çalışmasına yatkınlık kazanır. Yönetim-Organizasyon bilgi ve donanımına sahip olur.
  12. Bireysel iş imkanları ve istihdam alanları oluşturma becerisine sahip olur.
  13. Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilir.
  14. Seracılıkla ilgili çalışmalarda, öngörülmeyen durumlarda ortaya çıkan sorunları belirleyebilir ve sorunlara çözüm üretebilir.

Ayrıca Sandıklı MYO, Seracılık programı öğrencileri bölgenin jeolojik ve coğrafik konumundan dolayı ülkemizdeki diğer üniversitelerin Seracılık programlarından daha avantajlı durumdadır. Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yaklaşık 1910312 m2 alanda kurulu 49 Jeotermal modern sera işletmesinde, hassas tarım teknolojileri kullanarak topraksız tarım ortamında her mevsim yılın 11 ayı üretim yapılmaktadır. Bölgede üretilen Sandıklı domatesleri isim yapmış, özellikle dış ticarette bölge domatesleri trend konumdadır. Afyonkarahisar bölge sınırları içerisindeki Jeotermal modern sera işletmeleri ile üniversitemizin yapmış olduğu protokol kapsamında Seracılık programı öğrencileri zorunlu staj derslerini bölgedeki Jeotermal modern sera tesislerinde yapma fırsatına sahip olmuştur. Bölgede yer alan Jeotermal modern seralar Sandıklı MYO, Seracılık programı öğrencilerine istihdam sağlamaktadır. Mezun öğrencilerimizin işleri hazır olup, istihdam açığı bulunmamaktadır.

Seracılık programı öğrencilerimize sürekli değişen ve gelişen iş hayatında, alanında gerekli eğitim ve öğretimin verilmesini sağlamak amacıyla, ilgili sektörlerle iş birliği sonucu seracılık işletmelerinde uygulama eğitimleri, seminer, panel ve konferanslar düzenlenmekte ve işletme ziyaretlerine gidilerek sahada görerek ve uygulayarak eğitim verilmektedir.

Programın Kariyer Olanakları

Seracılık programı mezunları Ziraat Teknikeri ünvanı alarak devlet veya tüzel kişi ya da kurumlara ait tarımsal alan ve seralarda çalışabileceği gibi ayrıca girişimci bireyler olarak tarım sektörünün birçok alanında kendi işletmelerini kurabilmektedirler. Mezun öğrencilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım Kredi Kooperatiflerinde Ziraat teknikeri ünvanı ile görev yapabilmektedirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Önlisans Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır.

Mezun öğrencilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemiş olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı’nda geçerli not alarak Tarımsal Danışmanlık yetkisine sahip olmakta ve Tarım sektöründeki işletme ve seralarda danışmanlık hizmeti verebilmektedir.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek bölümler

Seracılık Önlisans programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavından (DGS) yeterli puan alarak 4 yıllık lisans programlarına geçiş hakkı kazanırlar. Seracılık mezunu adayların DGS ile geçiş yapabileceği bölümler şunlardır:

  • Bahçe Bitkileri
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
  • Organik Tarım İşletmeciliği
  • Bitki Koruma
  • Bitkisel Üretim Teknolojileri
  • Peyzaj Mimarlığı

Bunlara ek olarak seracılık bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açıköğretim bölümlerine de DGS ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Uluslararası İlişkiler
  • Maliye
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Konaklama İşletmeciliği
  • İşletme

Seracılık Bologna Bilgi Paketi Sayfası

17 Ekim 2023, Salı 848 kez görüntülendi