Programın Amacı ve Önemi
Sağlık Turizmi İşletmeciliği programı sağlık turizmi alanında etkili ve verimli bir şekilde rol alabilecek, sağlık sektörü, sağlık kuruluşları, turizm sektörü ve turizm işletmeleri hakkında teorik ve uygulamalı uzmanlık bilgisine sahip, çağın gereksinim duyduğu teknolojik koşullara uyum gösterebilen, ülkemizi sağlık turizmi amacıyla ziyaret eden turistlere tedavi ve konaklama konusunda kaliteli hizmet verebilecek, donanımlı profesyoneller yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programın Hedefleri
Programımız bu kapsamda mezunlarının, ulusal ve uluslararası platformda tercih edilebilen, iletişim becerisi yüksek, girişimci, yenilikçi ve ekip çalışmalarına yatkın olmalarını hedeflemektedir. Buna ilave olarak önlisans eğitiminden sonra lisans eğitimine dikey geçiş yapabilecek kapasitede öğrenci yetiştirmek ve yetişen bu öğrencileri yüksek lisans ve hatta doktora seviyelerine hazır hale getirebilmek de programın hedefleri içerisinde yer almaktadır.
Programın Öğrenme Çıktıları
- Sağlık Turizminin temel fonksiyonları arasındaki ilişkileri/etkileşimleri öğrenir.
- Sağlık Turizmi fonksiyonlarının bir bütünlük içerisinde yürütülmesinde alanında sahip olduğu ileri düzeydeki bilgiyi kullanır.
- Sağlık turizmi alanındaki yeni uygulamalarda karşılaşılan olası problemleri öngörüp, önleyici stratejiler geliştirir.
- Sağlık Turizmi İşletmeciliği alanındaki bilgi ve becerilerini sorumluluğu altındaki kişilere aktarır.
- Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
- Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır.
- Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
- Öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendisinin ve sorumluluğu altındaki kişilerin performanslarının geliştirilmesine yönelik faaliyetleri planlar ve yönetir.
- Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir.
- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
- Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal adalet, kalite kültürü ve çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütür.
- Sağlık Turizmi Hakkında Etik ilkelerin ve etik kurulların birey ve toplum için önemini tanımlar.
- Yabancı hasta danışmanları veya Sağlık Turizmi İşletmecisi olarak yurt dışından gelen konuk ile aracı kuruluş ve/veya hastane arasındaki tüm işlemlerde hastaya yardımcı olur.
- Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahip olur.
Programın Kariyer Olanakları
Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “Sağlık Turizmi İşletmeciliği Meslek Elemanı” unvanı ile çalışabilirler. Hastanelerin sağlık turizmi birimlerinde, kaplıca ve SPA merkezleri, klinik oteller, tatil köyleri ve bakım evleri, sağlıklı yaşam konusunda hizmet veren kurumlarda çalışabilirler.
DGS ile Geçiş Yapılabilecek bölümler
- Ekonomi ve Finans
- İşletme
- Turizm İşletmeciliği
- Turizm Rehberliği
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Uluslararası İşletme Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Turizm İşletmeciliği