AKÜ SANDIKLI MYO, SERACILIK PROGRAMI

Burs ve İstihdam Garantili Bölüm

Sandıklı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Koray Gürpınar, seracılık programının iş garantili olduğunu söyledi..

YÖK Atlas veritabanına göre Türkiye’de 9 adet MYO’da Seracılık Programı bulunmaktadır. Bu 9 programa ek olarak 2021-2022 Eğitim-Öğretim döneminde Sandıklı MYO, Seracılık programı açılmış, 28 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamış, şuan 58 öğrenci ile eğitim-öğretime devam etmekteyiz. Ayrıca Seracılık Programını tercih edip gelen tüm öğrencilerimiz 2 yıllık Eğitim -Öğretim leri boyunca Sandıklı Belediyesi SANJET AŞ. Bursu almaktadır. ÖSYM tercih sisteminde AKÜ, Sandıklı MYO, Seracılık programını tercih edecek tüm öğrenciler burslu program olarak Seracılık programını görmektedir.

Sandıklı MYO Seracılık Programı yeni açılmasına rağmen bölümümüzde Eğitim-Öğretim gören öğrencilerimiz Türkiye genelinde Üniversitelerde Eğitim veren Seracılık Programlarına göre birçok önceliğe sahiptir. Seracılık programı öğrencilerimiz okulumuzdaki teorik eğitimin yanı sıra bölgedeki farklı seralarda 56 haftalık uygulama dersi kapsamında uygulama eğitimi almaktadır.

Bölümümüzün en büyük avantajı öğrencilerimize verdiğimiz teorik derslerdeki bilgileri pratikte uygulayabilme fırsatlarıdır. Bölgedeki seralarla İşyeri Eğitimi Protokolümüz bulunmaktadır.

Sandıklı Bölgesi Modern Jeotermal Isıtmalı Sera Kümelenmesi

Bölgede yaklaşık bin 400 dekarlık bir alanda tam otomasyon sistemli modern jeotermal ısıtmalı seralarda domates üretimi yapılmaktadır. Bölgede şu an hali hazırda 35 serada üretim yapılmaktadır.

Seralarda en büyük gider ısıtma masraflarıdır. Bölgenin en önemli avantajı bölgedeki seralarımızın Jeotermal yer altı suyu ile ısıtılmasıdır. Sera ısıtmasında kullanılan jeotermal suyun reenjeksiyon ile kaynağına geri basılması ile doğal kaynakların sürdürülebilirliliği sağlanmış olmaktadır.

Sandıklı bölgesinde yılın yaklaşık 11 ayı boyunca domates üretimi yapılmakta kalan bir ayda yeni sezona seranın hazırlanması ile geçmektedir. Yıllık bir dekar alandan yaklaşık 55-60 ton domates hasatı yapılmaktadır. Hasat edilen domates öncelikle ihraç edilmekte kalan domatesler iç pazarda tüketiciyle buluşturulmaktadır.

Ayrıca coğrafik açından önemli bir konumdadır. Sandıklı bölgesine düşen global güneş radyasyon miktarı ve gün uzunluğunun Afyonkarahisar ilinin merkez ilçe ve diğer ilçelerine göre daha fazla olması, bulutluluk oranının az olması dolayısıyla açıkta ve örtü altında gerçekleştirilen bitkisel üretimde verim ve kalite artışına neden olmaktadır. Örtüaltı bitkisel üretimde ise güneş enerjisinin 9-11 aylık üretime olanak tanıması, albenisi yüksek, homojen kalibre ve bol tonajlı ürün elde edilmesini sağlamaktadır.

Seralarımız tam otomasyonlu, hassas sensör teknolojileri sahiptir. Sera içi ve dışında bulunan meteoroloji istasyonları ile iç-dış sıcaklık, nem, yağış, rüzgar hızı ve yönü sürekli 24 saat boyunca takip edilmektedir. Bu verilerle sekron çalışan otomasyon sistemi ile sera çatısı ve yan duvar havalandırma sistemleri mekanik olarak açılıp kapanmaktadır. Ayrıca bitki kök bölgesinde yer alan dripler sayesinde bitkinin ihtiyacı olan gübre ve su verilmekte hemen altında yer alan drenaj suyunda yapılan ölçümler ile suyun EC-PH sı takip edilmektedir. Bunun yanısıra bitkinin ne kadar gübre ve su tükettiği takip edilerek etkili gübreleme ve sulama programı ile kontrol altına alınabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak bambus arıları ile doğal tozlaşma sağlanmaktadır.

Sandıklı Bölgesinde Eğitim Almanın Avantajları

Seracılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rabia Ersan da mezun öğrencilerin devlet kurumlarında görev yapabileceğine dikkat çekti..

Öğrencilerimiz İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip Jeotermal Isıtmalı Modern bu seralarda görerek, hissederek, uygulayarak bilgilerini pratiğe dökme fırsatına sahiptir. Ayrıca örtüaltı domates üretiminde kültürel faaliyetlerin ve hasadın en aktif olduğu yaz döneminde öğrencilerimiz bu seralarda 30 iş günü boyunca yaz stajlarını dolu dolu yaparak tecrübelerini pekiştirmektedirler.

Seracılık programı mezun öğrencilerimiz Ziraat Teknikeri ünvanı almaktadırlar. Bu öğrencilerimiz Devlet veya tüzel kişi ya da kurumlara ait tarımsal alan ve seralarda çalışabileceği gibi ayrıca girişimci bireyler olarak tarım sektörünün birçok alanında kendi işletmelerini kurabilmektedirler.

Mezun öğrencilerimiz KPSS Önlisans sınavından yeterli puan alarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım Kredi Kooperatiflerinde Ziraat teknikeri ünvanı ile görev yapabilmektedirler.

Mezun öğrencilerimiz ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemiş olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı’ndan geçerli not alarak Tarımsal Danışmanlık yetkisine sahip olmakta ve Tarım sektöründeki işletme ve seralarda danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Yine Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlemiş olduğu Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı’ndan geçerli not alarak kendi Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık işletmelerini açabilmektedirler.

Video Linki: https://www.youtube.com/watch?v=6QkxO6vmkzk

22 Haziran 2023, Perşembe 485 kez görüntülendi