AKÜ Sandıklı MYO Seracılık Programı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rabia ERSAN, Seracılık Programı bölüm hocası Öğr. Gör. Dr. Funda ÖZÜSOY’un eşliğinde öğrencilerimizle birlikte Jeotermal Suyun Ana Dağıtım Merkezleri ve kullanım alanlarını incelemek üzere teknik gezi gerçekleştirdik.

SANJET Jeotermal Suyun Tekelden Dağıtım Merkez Şefi Alaaddin Güner ALTINAY bu gezimizde bizlere eşlik etti. Altınay “Kısa adı SANJET olan ve 1994 tarihinde kurulan Sandıklı Jeotermal Isıtma Termal Turizm Ticaret Seracılık A.Ş. şirketimiz 2016 yılından itibaren yapılan çalışmalar ile “Sandıklı Jeotermal Sahasında Jeotermal Suyun Tek Elden Dağıtımı” projesi hayata geçirmiştir. Proje ile 1.000.000 m²’lik jeotermal ısıtmalı teknolojik seraların ısıtılması planlanmıştır. Şu anda 640.000 m² sera tek elden dağıtım projesinden olmak üzere toplam 2.000.000 m² yaklaşık 48 adet seranın ısıtılması yapılmaktadır. Projemiz Sandıklı Jeotermal sahasında jeotermal suyun daha verimli ve rantabl kullanımı sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu projemiz ile Sandıklı şehir merkezindeki konutların ısıtılmasından dönen jeotermal suyun bir havuzda toplanması, ilave kuyular ile derecesinin arttırılarak teknolojik seralara verilmesi ve buradan dönen jeotermal suyun reenjeksiyonunu gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu kapsamda Şirketimize ait 3 adet Jeotermal Ruhsat Sahası, intibakları yapılmış jeotermal üretim ve 10 adet reenjeksiyon kuyusu bulunmaktadır. Toplam 40 farklı kuyumuzdan 45-90 m arasında değişen derinliklerde 75-85 oC sıcaklıkta jeotermal su çıkartılmakta ve bölgedeki konutların ısıtılmasında kullanılmaktadır. Konutların ısıtılmasından 50 oC le dönen suyu, kuyular ile ısı takviyesi yapılarak sıcaklık 60 oC ye çıkartılmakta ve bu dönen su seraların ısıtılmasında kullanılmaktadır. Seraların ısıtılmasından sonraki dönen su tekrar alınmakta reenjeksiyon depolarımızda toplanıp pompalarla yerin altına gönderilmektedir. Jeotermal enerjiyi en verimli şekilde kullanarak; konutların ısıtılması, kaplıcalar, modern teknolojik seralar, sebze ve meyve kurutma, balık üretimi gibi faaliyet alanlarına hizmet vermekteyiz. Yeni faaliyet alanlarının oluşturulması ve kapasitenin geliştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

SANJET AŞ Çiçek Serası, Kurutma Tesisi ve Balık üretim sahası ziyareti ile devam eden teknik gezimizde Jeotermal Suyun tarımda kullanım olanaklarını öğrencilerimiz yerinde görme fırsatı buldu. Sayın Perihan SÖNMEZ “2018 yılında faaliyete geçen 1000 m2 lik alanda kurulu olan çiçek seramızda Sandıklı bölgesinin peyzajında kullanılmak üzere yıllık 600.000 adet yazlık ve kışlık süs bitkilerinin üretimi yapılmaktadır. Ayrıca Jeotermal enerjinin bir diğer kullanım alanı olan kurutma tesisimizde, mevsiminde taze ve doğal olarak yetişen ürünler alınarak katkı ve koruyucu madde eklenmeden kurutulmakta ve paketlenerek satışa sunulmaktadır. Jeotermal kurutma yöntemi, güneş altında kurutma karşısında güçlü bir alternatif oluşturmakta ve düşük enerji maliyetiyle elektrik kullanan diğer modern kurutma yöntemlerinden de ayrışmaktadır. Ar-GE projesi olarak yola çıktığımız tesisimizde yıllık 25.000 kg yaş ürün işlenmektedir. Bunlara ek olarak aynı üretim sahası içerisinde jeotermal suyla tropikal akvaryum balıkları üretimine başladık. Jeotermal ısıtmalı kapalı devre Akuaponik sistem ile tropikal akvaryum balıkları Ar-GE çalışması yapıldı. 10 farklı tür ile yaklaşık 12.000 balık kapasiteli tesisimiz, balık üretimi devam etmektedir. Tesisimizin kurulum amacı, en büyük üretim maliyetlerinden birisi olan suyun ısıtılmasının, jeotermal suyla yapılarak maliyetleri en düşük noktalara çekilmesiyle kış aylarından etkilenmeden 12 ay boyunca üretim yapılmasını sağlamaktır” dedi. Öğrencilerimiz çiçek serası, balık üretim odası ve kurutma tesisini gezerek teknik bilgiler aldılar.

Çiçek serasının akabinde OTTOFARM Sera işletmesine geçildi. Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Halit KAHRAMAN bizlere tam otomasyonlu hassas tarım teknojileri kullanılarak topraksız ortamda salkım domates üretimi yapan serada jeotermal suyun dağıtım ünitesi hakkında bilgiler verdi. Otomasyon ve gübreleme alanları gezilerek, öğrencilere jeotermal modern seralarda topraksız tarım teknikleri ile domates üretiminin nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler verdi.

Teknik gezimize 9. Jeotermal suyun ana dağıtım merkezi ile devam ettik. Bize Ustabaşı Ahmet DEMİRBACAK eşlik etti “Sandıklı Jeotermal suyun tekel dağıtım merkezinden, şehrin farklı konumlarında yer alan 9 adet ısı merkezine Jeotermal su dağıtımı yapılmaktadır. Bu merkezlerden biride burasıdır” dedi ve Jeotermal suyun mineral özellikleri, bölgenin jeotermal su ile ısınma mekanizması hakkında bilgiler vererek öğrencilerimizin sorularına cevap verdi.

Jeotermal suyun direk dağıtım merkezlerinden bir diğeri olan Hüdai Bölgesi Jeotermal Suyun Ana Dağıtım Sahasını geçildi. Uzmanlarımız bizlere “Frigyalılardan günümüze kadar şifa kaynağı olan Hüdai Kaplıcalarına hizmet vermekteyiz. Bu merkezden 3 adet beş yıldızlı otel, 1 adet üç yıldızlı otel, 1 adet butik otel ve 270 adet apart dairenin ısıtılması ve termal su ihtiyacı karşılanmaktadır. Hüdai Kaplıcalarında ısıtılan kapalı alan 161.300 m² dir. Buda yaklaşık 1613 K.E. (konuta eşdeğer ) bir kapasiteye karşılıktır” bilgilerini verdiler.

Kaplıca Bölgesinde yer alan Hüdai Termal Kür Merkezi ziyaretimizde uzman sağlık ekipleri jeotermal suyun mineral içeriği, termal havuzlar, çamur banyoları sağlık açısından önemi ve faydaları hakkında bilgiler verdi, öğrencilerimizin sorularını yanıtladı. Halkla İlişkiler birim departmanından Mehmet Can ÇOBAN ve Nur hanım bizlere Termal Kür Merkezi alanı ve kaplıca evlerini gezdirerek tanıttılar ve teknik gezimiz burada sona erdi.

Teknik gezi hakkında değerlendirmede bulunan Seracılık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rabia Ersan, Sandıklı’nın jeotermal su kaynağının kullanım alanları açısından zengin olmasının öğrenciler için fırsat olduğunu söyledi. Ersan, “Bu tür etkinlikleri bölüm olarak sık sık yapıyoruz. Sandıklı zaten seralar bakımından zengin bir yer. Bu da hem bizim hem de öğrencilerimiz için büyük bir fırsat oluşturuyor. Bugün de Sürdürülebilir, çevre dostu Joetermal su yönetiminin gerçekleştirildiği Sandıklı bölgemizdeki Jeoetermal suyun tekel dağıtım merkezi, 9. Jeotermal suyun ana dağtım merkezi, Süs bitkileri serası ve Balık üretim merkezi , Tomato Sera, Hüdai kaplıca bölgesinde yer alan jeotermal suyun ana dağıtım merkezi ile kür merkezine misafiri olduk. Jeotermal seracılık dersi kapsamında yeryüzeyinin farklı derinliklerinden farklı sıcaklıklarda çıkarılan suyun kullanım sahalarını dersimizde işledik. Bu teknik gezi ile öğrencilerimiz bilgilerini sahada yerinde görerek uzmanlarımızdan detaylı bilgiler alarak daha da zenginleştirdiler. Jeotermal suyun sahadaki kullanım alanlarını inceleyerek verimli bir teknik gezi gerçekleştirdik. Bu teknik gezimizde bizlere destek oldukları için Sandıklı Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZTOPBAŞ’a, SANJET Jeotermal Isıtma Termal Turizm Seracılık San. Tic. A.Ş. Genel Müdürü Jeoloji Mühendisi Bahadır SEYMAN’a, gezimizde bizlere eşlik eden uzman ve mühendislerimize, Sandıklı Belediyesi ekibine teşekkür ederiz” diye konuştu.

18 Mart 2024, Pazartesi 136 kez görüntülendi